Johan Antus

Main menu: Home


Månstuds med scanner och antenn från Biltema

En oerhört upphetsande sak man kan göra som radioamatör EMEär att studsa sina signaler mot månen (sk. EME) och på så sätt kunna kommunicera med andra radioamatörer på andra sidan jorden.   Otroligt coolt! Problemet är att det behövs stora antenner och mycket uteffekt.
Lite förenklat skulle man kunna säga att en "standard EME station" har 4 st. yagis och 1 kW uteffekt.  Med en sådan anläggning kan man prata med andra stationer i samma storlek. Om man fördubblar antennen ( och därmed sin erp) till 8 st skulle man rent teoretiskt kunna kontakta stationer med bara 2 st yagis.
Har du 16 st antenner så kan motstationen ha en osv.
Det förutsätter att båda stationerna har optimerade anläggningar, extremt lågbrusiga förförstärkare, stora slutsteg osv.
Men om man nu vill prova detta lite grann så skulle man med ovanstående resonemang kunna lyssna på signaler från månen med en liten antenn och en enkel förförstärkare om bara sändarstationen var kraftig nog. Det underlättar betydligt om den även belyser månen hihi.  Nu råkar det vara så att en av världens kraftigaste sändare ibland är riktad mot månen Samtidigt som vi kan se den.
NAVSPASUR (Naval Space Surveillance Radar) är en jättestor radaranläggning som används av US Space Comande för att kartlägga saker i rymden (satelliter och annat). Den sveper med en smal lob (0.5 grader) i ost/västlig riktning med massiva 767 kW + 40 dBi antenngain  (= 6,3 biljoner Watt Eirp) ! från sitt QTH i Texas/USA. (locator EM12). Vill du veta mer om NAVSPASUR.googla..

EME
Med lite hjälp av EME programmet Z-TRACK kunde jag hitta ett fönster då jag hade månen ovanför horisonten och NAVSPASUR samtidigt hade månen i öster. Radarn sänder på 216,980 MHz vilket är mellan med TV-kanal 10 och 11 och som tur är finns det (för mig) inga TV sändare i närheten som skulle kunna störa. Att de sänder i det TV bandet är bara bra för då finns det billiga riktantenner ! Så iväg till närmaste Biltema för inköp av en yagi.

För att förbättra möjligheterna att lyckas valde jag att bygga en enkel preamp (förförstärkare), dels för att sänka systemets brusfaktor och dels för att införa ett enkelt bandpassfilter. Se även Preamp.

Ut i natten och upp hissades antennen. Inriktning mot la luna, Preamp=ok RX=ok 

EME yagi Och där fanns signalen! Lyssna 
( skall villigt erkänna att just denna signal har jag inte spelat in själv men det lät likadant..)

 Flaggor och ballonger, stor glädje och tillfredsställelse, och raskt vidare till nästa projekt!

´