Johan Antus

Main menu: Home


Höghastighetsfoto med hemgjort blixtsynkronisering.

champangekork
..och så finns det výkort där an sprutar vatten genom en flaska utan botten mot en fast monterad kork. Bedrövligt!


Efter att ha tittat på Jakob Ehrensvärds mycket trevliga höghastighetsbilder slog det mig att jag redan provat detta. Tänkte, i all enkelhet, beskriva hur jag gjorde för att kanske sporra fler att prova och om andan faller på damma av utrustningen och prova igen.


höghastighetsfotografering
Luftgevärskula genom ägg. -jo det blir kletigt..

Jag hittade någon gång sent 70-tal en artikel om en blixtsynkronisator som jag byggde. Jag har bara kvar mina ”egna” ritningar då jag säkert ritade av någon tidning på biblioteket. Studiebidraget skulle ju räcka till Tri-X och fotopapper också. Vet tyvärr inte vem som ligger bakom artikeln..

Nåväl, det hela bygger på att man synkroniserar blixten med ljudimpulser och på så sätt använder blixtens mycket korta brinntid som exponeringstid. Vad jag minns av de praktiska försöken var att blixten blev kortare ju mindre effekt man ställde in den på, här finns all anledning att laborera vidare.


Pil i vattenfylld ballong. Fångad just när ballongen är på väg att dra ihop sig och en glödlampa som faller i vatten

I praktiken ställer man kameran på stativ i ett helt mörkt rum och låser slutaren i öppet läge m.h.a  en låsbar trådutlösare eller motsvarande. Kameran står således i B (Bulb) läget.  Det som då exponeras är enbart det som blixten lyser upp. För att utlösa blixten behövs en liten konstruktion som förstärker ljud (från t.ex. en champagnekork) så pass mycket att den kan trigga blixten. Glöm inte att stänga slutaren innan du tänder ljuset!

blixtsynkronisering
Varning. Vet du inte vad du gör och har sönder din blixt eller kamera så skyll inte på mig.

Funktion

En liten högtalare används som mikrofon. Tillräckligt okänslig för att inte reagera på precis allting.
I IC1 förstärks signalen ca 100 gånger för att sedan förstärkas variabelt i IC2, det ger möjligheten att variera känsligheten på hela systemet. Efter likriktning av signalen så används en tyristor för att kortsluta blixtkontakten.

En förlängningssladd för blixtar används med fördel till blixten. Spänningsmatning via två stycken 9 voltsbatteri. 
Inte världens mest avancerade konstruktion och det finns enklare och betydligt mer avancerade kopplingar att hitta på nätet men den här gör sitt jobb och har alltid fungerat för mig. Komponentvärdena är inte så kritiska..

R1 10 kΩ  R2 1 MΩ  R3 470 Ω  R4 22 kΩ  R5 2,2 kΩ  R6,R7  100Ω
C1  0,1μF  C2 33pF  C3 2,2μF elektrolyt 10v  C4 1 μF elektrolyt 10v  C5,C6 10μ elektrolyt 10v
P1 potentiometer 100k Ω   IC1,IC2 LM1458  Ty  C103D  D 1N4184  minihögtalare  batterier mm


Oliv i drink..


Sen börjar det roliga

 Pilar mot ballonger, luftgevär mot ägg osv det är bara att släppa lös fantasin..


Luftgevär och ägg.. Det tog ca 70 exponeringar innan jag blev nöjd med champangekorken längst upp på sidan


 ballongen borta men vattnet kvar..    vilken tur, gummit höll !

Idag kan vilket 13-åring som helst göra spännande bilder i Photoshop. Dessa är dock gjorda på film och i kameran. Kvalitén på negativscannern är uppenbarligen dålig då den inte ger bilderna den skärpa etc som de faktiskt har.


Skall dock erkänna två saker. Det är inte helt enkelt att hitta på nya saker att fotografera som går snabbt men inte för snabbt. Experiment med ägg gör att man får städa. Jag slutade med ”smällare i marmeladburk”.
Inte helt listigt men kul!Det är dumt att jobba på egen hand ! Idag gjort på 5 minuter i Photoshop men prova att ta en bild så här :-)
´