Johan Antus

Main menu: Home


 Avlyssning av INMARSAT


Nyfiken som man är har man lyssnat på sladdlösa telefoner, studerat "utbudet" i mobiltelefon-näten och utforskat div. NATO satelliter. Nästa utmaning blev den globala satellit telefonisystemet INMARSAT.  INMARSAT är ett antal geostationära satelliter för kommersiell världstäckande tal, fax och data kommunikation. INMARSAT används på fartyg, flygplan, mobilt och fast (t.ex på ambassader och FN-anläggningar).


Även fast tekniken går mot digitala och/eller kodade moder är det fortfarande många som använder de analoga varianterna. "Vanligtvis säkra källor" har avslöjat att många ambassader måste använda INMARSAT-A (analog) för att värdlandet skall kunna avlyssna dem och att det samma gäller för FN:s fredsbevarande styrkor (typ NordBat), så nog finns det skäl att lyssna. Läs nedan om mina erfarenheter och resultat.

inmarsat
            antennSå vad behövs för att lyssna på INMARSATs analoga signaler ?

- en bra mottagare som fungerar upp till 1550 MHz.
Exempelvis AOR3000, IC-7100 mfl.

- fri horisont mot satelliterna du vill lyssna på (mer om det nedan)

- en lämplig antenn, förslagsvis en parabol med matare.

- helst en preamp

Det finns fyra INMARSAT satelliter, varav två kan avlyssnas från Sverige nämligen AOR-W (atlantic ocean region west) och IOR (indian ocean region). 


Från mitt QTH är endast AOR-W aktuell då IOR är skymd.



Enligt kartorna är riktningen från Sverige till AOR-W ca 210 grader och elevationen ca. 20 grader. Det är inte så noga, bara men vet var man skall börja leta kan man finjustera sen.


Det enklaste antennalternativet är en parabol med en hembygd matare. Gamla satellit-TV paraboler finns det gått om. Använd en så stor som möjligt (min är 1,2 m) och om du inte vet hur paraboler fungerar eller hur man räknar ut fokus mm så finns det massor på nätet. -Läs på!

inmarsatantenn feeder

Mataren, eller själva antennelementet som använder parabolen som reflektor, är enkel att göra själv men det är viktigt att den görs noggrant. Jag har använt en tre varvs helix av 3-4 mm koppartråd som är skruvad för vänstercirkulär polarisation (polarisationen ändrar riktning vid reflektion i parabolen till den av INMARSAT använda högercirkulära).
Eventuellt skulle helixen må bra av ett extra stöd men jag provade utan...  Diametern är 62 mm och avståndet mellan varje varv är 55 mm. Helixen sitter på ett runt jordplan, en platta som är ca. 150 mm och kan vara en aluminiumplåt eller som i mitt fall, ett högtalargaller i plåt från Biltema. Helixen sitter fastlödd i en N-kontakt och har första delen (1/4 varv) nära jordplanet (ca 2 mm). Detta för att sänka impedansen från 140 ohm till närmare 50 ohm.

patchantenn

När jag ändå var på gång passade jag på att prova en patchantenn från en gammal GPS-antenn (ett loppisfynd). Den låg hyfsat rätt i frekvens (1575 MHz) och fungerade ganska bra, men inte lika bra som min hemmabyggda.


En preamp är, i princip, ett måste på dessa frekvenser och jag provade inte ens utan. Det finns inte direkt några färdiga att köpa förutom SSB electronics LNA-3000  så det blev att värma upp lödkolven. Som flitig användare av all sköns surplus var jag mina vana trogen även denna gång och byggde om en preamp från en SSE (NMT utrustning). Den bestod i två stycken seriekopplade MMIC och jag bytte ut den första mot en lågbrusig Gaas-Fet (MGF 1302).

Lyssna mellan (ca.) 1535 och 1545 Mhz. Där finns det ganska många signaler såsom tal, data, fax osv. Efter en stund får man kläm på vilka frekvenser som används flitigast mm. Om jag minns rätt så användes 1540,575 ofta..  Vill du ha exakta kanalplaner så finns de på nätet. Man kan även roa sig med att lyssna på GPS satelliterna på 1575,42 MHz (bäst i SSB).

Jaha hur gick det då ? -Jo tack en hel det "mums" hörs faktiskt. Trots bra antenn och preamp var inte signalerna jättestarka men klart avlyssningsbara och en hel del trafik kunde höras. En sak jag inte tänkt på var att de flesta inte pratar engelska (eller något annat begripligt) utan all sköns andra språk så jag förstod faktiskt inte så mycket av det flesta samtal. För en språkbegåvning är det dock en guldgruva. En hel del fax kunde också höras så har du något bra program för avkodning kan det vara intressant..


´