Johan Antus

Main menu: Home


Avlyssning av militär UHF-satelliter

Visste du att det finns många militära satelliter som går att avlyssna ? Låter kanske lite otroligt men så är det faktiskt! Gamla analoga, och allt som oftast okodade, satellitsystem fungerar fortfarande och används regelbundet. Kanske för att det är ett billigt fungerande system ? OK förvänta dig inte att höra några "hemlisar" eller vem som mördade JFK men en hel del trafik förekommer.
Spännande anropssignaler och information vid ex. skytteluppskjutningar. En del okodat, en del kodat, diverse data och fax kan också höras. Och för att göra det hela ännu roligare används de inte bara av militären utan av pirater (1 W erp behövs i upplänken och sen hörs du över halva jorden, låter det frestande eller...) och som länk för sydamerikanska rundradiostationer (!). Man kan ju undra vad NATO tycker om det ?

Det finns flera olika aktiva satellitsystem i UHF-bandet (225-400 MHz).
FLTSATCOM (används av amerikanska flottan)
SKYNET 4 (Brittiska militären)
NATO 4
UHF Follow-on (UFO) "provides communications for airborne, ship, submarine, and ground forces" Är/var tänkt som ersättare för FLTSATCOM.

Det många namnen kan vara lite förvirrande men kika på nätet så blir du säkert klokare. Sugen på att lyssna på dem ?

Det som behövs, förutom en mottagare, är en antenn och en preamp. Man behöver också veta vart man skall rikta antennen men eftersom satelliterna är geostationera så behöver man bara rikta in antennen en gång (skall du lyssna på en annan satellit måste man självklart rikta om..)

helix
Det här en helix, en bra men ganska "omständig" antenn som också väcker förbryllade funderingar hos grannarna. Ett enklare alternativ är att slänga ihop en liten yagi enligt nedan.


Byggd på träbom med mässingselement enligt ritningen här. Funkar utmärkt !


Sedan är det bara att rikta antennen mot vald satellit och lyssna runt mellan 244 och 270 MHz.
Signalerna kan vara ganska breda och låta lite distorderade i smal-FM. Nedan en kanallista för några av satelliterna. Det är nerlänken (downlink) som är intressant.




´