Johan Antus

Main menu: Home


Bygg om din mobiltelefon till satellit-upplänk


När AO-40 kom upp infann sig plötsligt ett behov av att kunna köra 70 cm SSB. NokiaAlternativet att köpa något fanns men också några gamla NMT450 som bara samlade damm.. Den mest lämpade verkade vara Nokia/Mobira MD59. Schema mm finns längre ner på sidan. Visst, det finns flera byggbeskrivningar som visar hur du man bygger om sin Nokia/Mobira till 70 cm.
Tyvärr blir resultatet "bara" FM och inget som lockade mig. Så vad göra ?
Sändar- och mottagardelarna är allt för fina för att skrotas så varför inte använda dem som transverter från 28 MHz.
Först tänkte jag använda original LO:n och helt enkelt programmera om PLL:en till en lämpligare frekvens (404-406 MHz) men det blev lite för bökigt att hitta ett enkelt sätt att generera seriedata så, lat som man är, valde jag en enklare väg. Jag hade en gammal 70 cm konverter (tack -FLV) liggande som fick plats inne i telefonen när jag tog bort logikdelen. Ur den tog jag ut den kristallstyrda LO-signalen och lät resten vara outnyttjat. Då signalen var lite klen behövdes det lite förstärkning.
Konverterns placering samt konverterkortet där jag snor LO signalen

För att lyckas med det (med minst möjliga ansträngning) matade jag in min LO-signal på mobiltelefonens LO kort. Med det fick jag inte bara förstärkning utan även uppdelningen till Rx resp. Tx.


  original LO kortet och inkommande signal från konverter LO:n

 Mottagaren funkade fint på en gång, det enda som behövdes var att trimma in filtret.  Hepp! 0,1 uV / 12dB sinad


RX till vänster LO:n i mitten och till höger TX:n

Sändaren blev lite mer sofistikerad. Som tur var finns det på LO kortet en blandare (SBL-1) som har används för att generera duplexskiftet.. Den kan utan större övertalning användas för att blanda ihop den redan befintliga LO:n med 28 MHz. Man matar helt enkelt in sina 28 MHz via lämplig dämpare på rätt ställe i kretsen. Dämparen anpassas för att ge blandaren +7dBm och är beroende av nivån från din KV-tx.


 Här kan man med lite fantasi se var man matar in sin 28 MHz signal

Nu är det nästan bara att trimma slutsteget. Gör det först. Trimma slutsteget alltså. Nu är det ju tyvärr så att steget går i klass C och är inte alls lämpat för SSB. Nåja detta går att ordna. Det enklaste (men kanske inte det bästa) sättet är att injicera en bias-ström så att slutstegstransistorn lämnar klass-C och börjar verka i det linjära förstärkningsområdet. Detta låter sig göras med en diod. Se ritningen.

bias
Hur gick det då..  Ja sen dök ju Yeasu 817 upp och jag behövde inte längre denna grunka. Den ligger i junkboxen och väntar på nästa experiment.

Vill du prova på så hittar du schemor här..

LO LO2  LO3  LO4  TX  RX  RX2 RX3


´