Johan Antus

Main menu: Home


Några inte helt igenomtänkta idéer..


Optronisk polis-scanner

 För er som sov eller kastade suddgummi på tjejerna under tekniklektionerna så kan vi repetera. Optronik är kombinationen mellan optik och elektronik.

 

 

I min ungdom lyssnade jag en hel del efter hastighetskontroller med scannern. När det blev för tråkigt gjorde vi seriösa försök att lyssna på lokaloscillatorn i polisens radioapparater. Det gick faktiskt ganska bra att höra oscillatorn och således kunna vara förvarnad att det fanns en polis med påslagen radio i närheten. Nu var det ju tyvärr så att LO utstrålningen från en Ericsson C600 är försvinnande liten och signalen hördes inte många 10-tal meter så hela projektet var döfött....  Efter några år och allt för många hastighetsböter så har jag nu börjat hålla mig till begränsningarna men tankarna om den perfekta polis scannern snurrar fortfarande i huvudet. Dagens snabba signalprocessorer, billiga digitala kameror osv. gör det möjligt att angripa problemet från ett annat håll nämligen optiskt. Det jag är ute efter är polisbilarnas unika (?) blåfärg. Kan vi med en kamera scanna av omgivningen och filtrera ut exakt rätt färg  har vi ju lyckats.


Exempel på "polisblåfilter"


Sedan får processorn sköta processen så att det behövs tillräckligt stor yta av rätt färg för att varna osv.

OK detta fungerar inte i totalt mörker men olika ljusförhållanden gör inte så mycket då förhållandet mellan R, G och B i färgen inte ändrar sig speciellt mycket med ljusstyrkan (luminancen).
Detta koncept blir säkert en produkt en vacker dag !

Den här tekniken kan användas till mycket ! Tänk dig en svampkikare.
Ställ in kantarell och kika ut över skogsbrynet.
Vips ser du var kantarellerna finns !
Dit å plocka sen hem till stekpannan.
 Amplitudmodulering med hjälp av motorvägen
Har ni tänkt på den målade remsan på motorvägen som låter "brutt" när man kommer för långt ut på kanten ? De höga ränderna får bilen att vibrera med en frekvens beroende på hastigheten och avståndet mellan dem.
Bilen blir således mekaniskt "amplitudmodulerad". Den tekniken går ju att använda för att själv sända budskap till passerande bilar. Enklaste skulle väl vara att använda CW och skicka "73 de SM0OHX" när man passerar Haninge men med lite fundering och praktiska försök kan man säkert få det att låta som tal. Tänk dig själv när du passerar Trångvattnet i 110 och du hör "McDonalds nästa avfart".  Minns var du såg det först, det kommer snart på en motorväg nära dig!´