Johan Antus

Main menu: Home


Fotografering av högspänningskorona


eller hur man bygger en s.k. Kirlian camera. Kirlian camera
Detta projekt började för en 20 år sedan. Tyvärr lyckades jag inte utan nätdelen brann upp under utvecklandet av stor mängd giftig rök.
Efter det blev det liggande och jag la studiemedlen på fler BLY87 i stället.
Så vad är nu det här? -Ja det beror på från vilket håll man ser det.
Dels kan det vara kvasipsykologisk new-age strunt där "konsulter" i lila plyschoveraller erbjuder att fotografera din "aura" och på så sätt kunna hjälpa dig (?) med allsköns problem. Eller så kan man kalla det för vad det faktiskt är, nämligen korona-fotografering. Om man lägger en mycket hög växelspänning med hög frekvens på ett föremål kommer energin att vilja urladda rakt ut i rymden och då elektronerna joniserar luften bildas ett svagt ljussken.


gnistgap
VARNING
All högspänning är farlig och kan om den används på fel sätt vara direkt dödande.
Jag tar inget ansvar för vad andra gör. Vet du inte vad du gör så låt bli!.

Nätaggregat

För detta behövs ett nätaggregat som kan lämna hög spänning (~30-40kV) AC med hög frekvensen (~0,1-50 kHz). En sådan grunka kan vara hur dyr och komplicerad som helst men jag brukar ju gilla att göra saker så enkel som möjligt.

Högspänning

En funktionsgenerator styr ut en MOSFET (IFRP 450) som switchar DC (12 V eller mer) genom en vanlig tändspole från Biltema. Mer än så är det inte... Det som är vitalt med denna metod är att likspänningsderivatan är så högt som möjligt, dvs. att spänningen växlar så snabbt som möjligt mellan 0 och 12 V. En ökning av DC-spänningen ger inte motsvarande ökning av högspänningen. Vill man ha mer spänning är det bättre att motakt-koppla två spolar, se längst ner. En användbar tummregel är att längden på möjligt gnistgap är 1 mm per kV. Alltså om man kan få till en gnista som är 30 mm lång så har man ca 30.000 volt.

 
Funktionsgeneratorn och en bild från oscilloskopet med högspänningsspikar längst upp och styrpulser nedan.

Högspänning
Originalritningen och en första uppkoppling. Test med två tändspolar.

Kirlian camera


Kirlian
                    CameraHistoriskt sett har man använt vanlig fotografisk film som man, i totalt mörker, låtit koronan exponera. Därefter framkallades filmen på vanligt sätt (-ja, någon kommer väl ihåg..).
Detta är naturligtvis både svårt och bökigt varför förnuftiga människor började använda digitalkameror för att ta bilder i realtid i stället.
Det man använde var vattenfyllda lådor där spänningen leds genom vattnet. Listigt men även detta sätt är onödigt omständligt.
Jag fick tag på en provbit elektriskt ledande glas (Pilkington TEC Glass) och insåg genast att detta kan bli världens enklaste Kirlian camera. Jag jordade ett objekt (t.ex. ett mynt) och placerade glaset ovanpå och anslöt högspänningen.


Med kamera på stativ kunde jag således registrera det förhållandevis svaga ljusskenet. Ändrar man spänning och frekvens på högspänningen får man olika fenomen.

Korona  Corona
Korona Kirlian Camera
Typiska bilder. Skoj! -jo några gånger men nu mot nya mål.





Jakobs stege Jakobs stege

När man ändå håller på kan man ju leka Dr Frankensteins laboratorium och koppla högspänningen till ett divergerande gnistgap.
Själva gnistan värmer upp luften och gnistan vandrar uppåt tills avståndet blir för stort. Fräser coolt, luktar ozon och slår ut radio och TV.
Vad gör man inte för att underhålla barnen och barnet i sig själv.








Högspänning
För högre spänning motaktkopplas två spolar.



´