Johan Antus

Main menu: Home


Renovera armbandsur


Sedan jag, i min barndom, lagade min farfars Breitlingväckarklocka med en stor hammare har jag varit intresserad av klockor eller rättare sagt mekaniska herrarmbandsur. Jag har försökt hitta grundläggande information om hur man demonterar och reparerar armbandsur men det har varit svårt.
Jag har personligen varit på urmakarskolan i Borensberg och frågat efter litteratur men det finns ingen. Jag har besökt flera (riktiga) urmakare men ingen har haft det minsta intresse att visa mig så när jag ärvde en ful, men fungerande, klocka tog jag saken i egna händer och lärde mig. Jag hoppas att jag kan hjälpa/inspirera någon annan att ta upp denna mycket avkopplande hobby. Innan någon irriterar sig så kanske det är bäst att medge att jag sätter inte skruvmejseln i några dyrgripar utan bara i sådant "jag har råd att ha sönder". 

TissotJag inser också att jag inte har kunskap nog att laga själva urverket, men de brukar faktiskt fungera efter ett litet tag.Nedan finner du vad jag har gjort och hur man kan göra det själv.
Det jag gör är att nosa rätt på snygga armbandsur på loppisar mm. och renoverar det synliga, dvs. putsar upp boetter, byter glas, rengör urtavlor och ibland även visare. När (om) jag fått ihop alla bitar igen har jag en trevlig klocka till i min samling. I något fall har jag även bytt ut urverket mot ett nytt. Inte så svårt som det låter, se nedan.. Vad behöver man ha ?


KlockverktygInte mycket. Urmakarmejslar och en lupp finns hos Claes Olsson. Boettöppnare och urhållare hittar man hos Teknikmagasinet. Några pincetter kan man köpa t.ex. hos Elfa. Den nedersta verktyget används för att ta bort visarna men det går med en pincette också... Glöm inte musmattan som sakerna ligger på, ett utmärkt underlag för all slags finmekaniskt pyssel. Reservdelar (googla). Glaslim och Autosol är också användbart.

Hur gör man då?


Självklart inget lätt entydigt svar men i alla fall en beskrivning på hur det kan gå till.... Lugn och ro behövs självklart, det är lätt att tappa små skruvar och repa saker om man inte får koncentrera sig (men det är väl koncentrationen som är tjusningen?). 
Ta bort bakstycket med boettöppnaren (eller annat verktyg).

KronaxelskruvHitta skruven som håller fast kronaxeln (eller vad den rättmätigen heter). Ibland är det en fjäderbelastad knapp istället, ingen är den andra lik....
Skruva upp eller ner skruven försiktigt tills kronaxeln går fri så du kan ta bort den. Ett VARNINGENS ord, skruvar man för mycket på låsskruven lossnar "axelfästet" och du kommer att ha ett he.. att få dit den. Försök ta det i små, små steg oftas räcker ett varv på skruven.

Ta loss och sätt verket i urhållaren.Tänk nu på att verket och visarna är helt oskyddade och förstörs lätt om man är oförsiktig !
När axeln och bakstycket är lösa är det hög tid att burktänka på ordningen. Jag har varje pågående klocka i en lite plats burk.

Hur du gör är upp till dig...Sedan är det "bara" att ta loss verket. Ibland sitter det med en spännring, ibland med små skruvar som på bilden nedan. 

verksskruv


Då har du alltså ett armbandsur i delar. Ofta är glaset repigt eller skadat. Tryck ut det men släng det inte.De flesta gamla armbandsur är smutsiga och repiga. Nu är det dax att ta fram Autosolen (polermedel för bil chrome, finns på macken) och en trasa och putsa tills det glänser. Har man en Dremel multitool eller liknande så går det på ett par minuter. Tvätta bort allt polermedel noga och lägg boetten åt sidan.

Hur ser uarmbandsurrtavlan och visarna ut ? Det går att ta bort visarna och putsa upp dem men var försiktig.
Urtavlan kan behöva tvättas ren. Kemiskt ren bensin eller alkohol kan fungera. Prova försiktigt så inte allt försvinner. Siffror och index kan behöva fixas med en "tops". Om allt är OK så ta fram glaset och mät det och beställ ett nytt. Glas är så billiga så är du det minsta osäker så beställ några olika.

När du fått ditt nya glas så kontrollera att det passar, om inte så kan det räcka med att putsa kanten på glaset lite. Stryk ut lite UV-härdande glaslim på boetten och tryck i glaset. Det kan (ska?) gå trögt. Akta så du inte har lim på fingrarna för det förstör glaset direkt. Lägg boetten med det nya glaset i fönstret tills limmet härdat.  Ja, sen är det bara att montera verket och axeln igen. Det kan vara lite trixigt att få dit axeln rätt men "övning ger färdighet" och försök kom ihåg om skruven gick upp eller ner.

Är klockan fin men verket kass kan det vara läge att byta ut det. Det är i princip samma handgrepp som ovan men man får flytta över urtavlan till det nya verket.

Lagonda omega omega

Omegan gav jag 150:- för. Den är hyfsat snygg men den går inte så det får bli ett besök hos en riktig urmakare. En intressant sak med Omegan är den koll men har i fabriken. Ett snabbt mail med verksnummer till Omega och efter någon timme kom hela historien. Det är en CK 2112 "Staybrite" med vattentät boette "Naiad" tillverkad 30/6 1941. Bra koll från en tid då TV och reaplan inte var uppfunna.


´