Johan Antus

Main menu: Home


Rörförstärkare till min Iphone



rör
Nightglow -en rörförstärkare har flera estetiska fördelar


Hur det nu är så är det något speciellt med rörförstärkare. De låter bra på ett sätt som är svårt att förklara.
De lärde förklarar det som en mycket varmt ljud med en annan övertonsbildning än t.ex. transistorförstärkare.
I min "ungdom" byggde jag egna förstärkare och jag ångrar djupt att jag sålde mina Quad mono-block



Quad II, själva modermodemet för alla rörförstärkare. Foto Harumpy

Jag började fundera på om man inte skulle kunna bygga en jätte enkel rörförstärkare till min Iphone i stället för att använda den som finns i PC och som bara låter "så där"..  För att komma bort från de höga spänningar som vanligtvis förknippas med rörkonstruktioner beslöt jag att försöka att driva hela härligheten med 12 volt.
Ett till synes korkat och omöjligt tilltag då rör är designade för (vanligtvis) 100 volt eller mer.
Ett vända i arkivet och lite internet-inspiration gav dock vid handen att det var värt ett försök.

När man läser om hembyggda förstärkare och högtalare så slås man av att allt låter fantastiskt. Kan inte låta bli att funder på hur det står till med den globala självkritiken. Visst, man lägger ner tid och pengar i sin baby men allt kan inte vara enastående. Så det så. Min förstärkare låter OK men är knappast guds gåva till alla världens audiofiler.

Så till verket. Det finns naturligtvis ett "rätt" sätt att designa en förstärkare på. Man utgår ifrån datablad och räknar sig fram till värden på anodmotstånd etc. Det görs med kurvor för anodströmsgallerspänningskarakteristik mm. Problemet med denna konstruktion är bara den att inga datablad visar anodspänningar ner till de 12 volt jag hade tänkt mig. En snabb diskussion  med rörexperterna i bekantskapskretsen säger NEJ det där går inte grabben.
Vad skulle kunna vara mer sporrande än när någon säger så :-)

En flukt på nätet sa annorlunda. Trots att rör inte är designade för at fungera vis så låga spänningar så gör de det i alla fall. Naturligtvis kan vi inte räkna med att få ut några höga effekter vid lågvoltsapplikationer men det var inte heller min tanke. Jag började snickra på en lösning med ett rördrivet buffersteg och en integrerad effektförstärkare (IC). Anledningen var mest att utgångstransformatorer är dyra, stora och tunga.
Vill ju som alltid göra saker så enkelt som möjligt och så mycket enklare än så här blir det nog inte.

Man tager vad man haver heter det ju.
Jag har rör som heter ECC801S och som är en handgjord, supermatchad och noga utvald variant av en ECC81. Med ett (internet-) pris på upp mot 400 $ styck (!) är de nog overkill då ett vanligt ECC81 eller 12AT7 skulle fungera lika bra.
Det skulle säkert ett ECC82 och en hel del andra rör också göra men jag provade med det jag hade till hands och det fungerade. I schemat nedan har jag inte beskrivit slutsteget i detalj då man förväntas veta ur ett sådant byggs om man är intresserad av förstärkarbygge.

Eller gör som jag gjorde, beställ en byggsats. Obs att bilden bara visare en kanal och måste således dubbleras. I stort sätt alla komponentvärden är riktlinjer och inbjuder till egna experiment.

Rörförstärkare
En triod buffer med ett integrerat slutsteg. Jordad katod och ett stort gallermotstånd och en lämpligt anodmotstånd. Mer behövs inte.



Rörets pinnumrering och rörhållare. Obs sed underifrån.


rör pa
En snygg låda är halva nöjet. Slutsteg och nätdelar ryms i botten.
   

Glöm inte att numreringen är från botten. Bild från labbmätningarna.


Hur låter det då? Jo tack! det låter fin, fint.
Nedan mätningar (på rördelen) för att kontrollera gränsfrekvenserna. Vi ser att förstärkaren går långt ner i frekvens, väl under 20 Hz. I det övre registret klingar förstärkaren av snyggt och fint.



Två exempel nedan på hur signal (inte) förvanskas vid förstärkning. Den undre är ingångssignalen och den övre är mätt på utgången. Visare inte förstärkningen utan enbart sinus/puls respons. Tillräckligt rent och snyggt.



I ett sent skede beslöt jag mig för att inte använda det (nu) inbyggda slutsteget utan ett annat jag hade liggande.
Det blev således en rör-preamp. Har man flera källor kan man ju alltid bygga en ingångsväljare, volymkontroll etc på vanligt vis. Hur som helst så pryder denna "tubalizer" sin plats och lådan blev bra..

tubalizer


Jo just det, för riktiga HiFi-freaks är det viktigt att tänka på vad som är viktigt.  Använd bara utrotningshotade träslag i lådan. Ljudbilden påverkas om du inte har högtalarkablar av utarmat uran, skärmat med tungt vatten. Koppartråd helt utan syre [sic] måste användas. Sätt i strömsladden åt rätt håll och använd bara en pot av förgylld wolfram.
Det enda seriösa är att skippa alla kylflänsar och köra hela förstärkaren i flytande helium vilket även förbättrar egetbruset avsevärt.
Ha bara egyptisk bomull i gardinerna, lagra CD skivorna i färskt kattskinn osv osv.
Det är en märklig värld.



´