Lyssna på fiskar, båtar och ubåtar
Ljud fortplantar sig väldigt bra under vatten och ljudhastigheten beror på en mängd saker, bl.a temperatur och salthalt men ligger oftast runt 1400-1500 m/s. För att lyssna behöver man en undervattensmikrofon kallad hydrofon. Dessa är nog mest kända för sina militära användningsområden ombord på ubåtar och andra örlogsfartyg och går utmärkt att bygga själv. Jag provade lite olika varianter och de fungerade hyfsat. Hade turen att komma över en militär hydrofonboj som jag naturligtvis pillade isär och provade och med facit i hand kan jag lugnt konstatera att mina egna byggen fungerar minst lika bra. Har hydrofonen en aktiv del som sänder ut ljud (sk pingar) kallas de för SONAR.

Här ser vi olika typer:
Kondensatormikrofon i olja, Vattenskyddad dynamisk mikrofon och ett piezoelektriskt element i olja




Signalen ut ur hydrofonerna är mycket svag och måste förstärkas innan den kan spelas in och analyseras. Man kan naturligtvis bygga en egen förförstärkare men lat som jag nu är så köpte jag ett par olika byggsatser och de fungerade bra trots att de hade ganska högt brus.
För att spela in ljuden kunde jag använt en laptop eller en vanlig bandspelare men valet föll istället på en liten MP3 spelare med linjeingång. En liten ZEN visade sig vara ett bra och billigt val och MP3 kodningen var inte allt för besvärande.
Jag fick tag på en militär
”surplus” hydrofon som visade sig vara ett tekniskt litet
underverk.
Dessa är av engångstyp och släpps, i mängder, från flygplan,
helikoptrar eller fartyg vid ubåtsjakt. De ligger och lyssnar
ett par timmar innan de sänker sig själva. Själva ljudet och
ibland annan data (riktning mm) sänds till operatören via en
VHF sändare (136-173,5 MHz). En parentes i detta sammanhang är
att man själv kan lyssna på marinens bojar när de är ute och
övar. Roligast var när ubåtsjakten var som aktivast och de
använde frekvenser som samtidigt var in-frekvens för olika
radiosystem i Stockholm. Då lät det ”kluck-kluck” på Securitas
basstationer.



I detta lilla rör gömde det sig fiffiga lösningar och typiskt engelsk elektronik. När de släpps fäller de ut en fallskärm för att dämpa fallet. När den når vattnet aktiveras ett batteri som strömförsörjer en liten dator, sändaren och all analog teknik. En gasampull blåser upp en flytkropp som även innehåller antenn etc. Hydrofonen innehåller 50 meter kabel och kan programmeras på vilket djup själva hydrofonen skall sjunka till. Skalet blir ett ankare och det fälls även ut ett litet drivankare. En enkel men klurig funktion för självdestruktion (sänkning) finns också. Listigt!

För att kunna använda hydrofondelen så undersökte jag hur analogkretsarna var konstruerade och döm av min förvåning då den ansluts med -12V och jord. For Queen and country!
-Ja, ja. Prover visade i alla fall att jag inte var helt fel ute med mina egna konstruktioner.
Prestandamässigt så hör man en ubåt på 100-1000 meter med denna typ. För högljudda fartyg blir räckvidden längre.

Det som visade sig vara svårast med dessa experiment var att faktiskt hitta fisk (är alla utdöda?) för när man väl hade dem på kroken (förlåt) så var inspelningen enkel.
Fisk
Fick naturligtvis läsa på en del om fiskar och hur/varför de låter och det var överraskande.

Ljuden framkallas genom påverkan på simblåsan, tandgnissel, eller genom avgashålet. Ljuden fiskar avger låter som knäppar, tuffanden, trummanden, klickar, grymtanden eller morrande. Jag har inte hört det själv men Knorrhanen (jodå det är en fisk) sägs kunna klaga högljutt när den fångas.
Varför de låter är de gamla vanliga: ”Ska vi kela”, ”Auchtung Spitfire!, en hungrig gädda”, ”Vi e polare” och andra sociala ljud. Därtill finns även mer eller mindre ofrivilliga ljud, t.ex pruttar. Det intressanta är att olika arter har olika ljud vilket medför att man kan artbestämma dem utan att veta var de finns.
Här ser jag framför mig en abborrpejl för sportfiskaren som vill öka sina chanser eller varför inte ta redan på om det finns fisk och vilka sorter det är redan innan du lastar ut spön etc. Ett flykt ljud kan vara indikation på att här jagar rovfisk. På med en wobbler! Kom ihåg var du hörde det först ;-)

Ett stort stim med Löjor tar igen sig under bryggan och några kunde inte hålla tätt.
Ljuden liknar mycket de som strömming avger. De lät så här



Fartyg
DEMON arbetar med att detektera ljud som finns överlagrade i kavitationsljudet. Jag har använt min verktyg på ett LOFAR-lokt sätt.
Tyvärr medgav inte min utrustning inspelning av de allra lägsta frekvenserna där vi med största sannolikhet kunnat identifiera fler saker.





Man kan ganska lätt få fram ett propellervarvtal på ca 230 varv/minut. Pilarna visar det rytmiskt återkommande ljudet från propellern. Detta fartyg har en utväxling på 3:1 vilket ger ett motorvarv på 690 varv/minut. Fartyget har (sannolikt) en 12 cylindrig 2-taktsdisel. En 2-taktsmotor tänder varje varv vilket således ger 138 tändningar/sekund och i spektrumet ser vi ett bredbandigt ljud kring 140Hz. En sak som hjälper till med analysen/klassificeringen av fartyg är övertoner. I bilden nedan ser vi två (eller fler) sådana. Notera att eventuella variationer i ljudet blir större för varje (högre) överton. Uppenbarligen har man här ändrat hastigheten och även fast skillnaden var liten kan den identifieras i de högre övertonerna.




Den bullrade mycket.
Lyssna så kan man hör propellerljud i början och
slutet men där emellan mest brus (kavitation?) och
andra ljud.

En utombordsmotor är uppenbarligen mycket mer högvarvig och låter som en moped under vattnet. Lyssna
Hur man analyserar fram antalet propellerblad har jag dock inte kommit på. Kanske någon sjömajor där ute kan hjälpa mig på traven ?
Och hur låter då en ubåt ?



Så nu är det bara att "dra på ett gummi och ut å doppa". Med lite tur kanske vi får en ny ubåtsjakt och mer pengar till försvaret.
