Johan Antus

Main menu: Home



Tone visade "boobsen" och försvann från TV-rutan, dags att fixa eget väder eller hur du själv tar emot vädersatellitbilder. 


Jaha, då försvann Tone från TV4-vädret och något måste göras. Hur svårt kan det vara att själv ta ner satellitbilder för att se om det regnar ute eller ej? Det är faktiskt lättare än man kan tro bara man vet vad som behövs etc. Först lite grunder: Det finns två olika varianter på vädersatelliter dels de polära som snurrar runt jorden och således återkommer men jämna mellanrum  och sänder ner bilder över jorden i realtid. 



Därtill finns det geostationära satelliter som ligger still över ekvatorn och ger en statisk bild.


Lite förenklat så är de geostationära mer avancerade med fler (bild-) kanaler i olika delar av spektrumet och med högre upplösning. En annan skillnad är att de geostationära sänder på  1685,7-1707 MHz och kräver sin parabol medan de polära sänder en analog signal mellan 136-138 MHz och är förhållandevis starka.
turnstile
            antenn
Det finns satelliter från flera nationer men jag har använt de från NOAA (USA). Lat som jag är så börjar jag där det är enkelt.  –Ja, enkelt är det om man vet vad man gör.. Trixet är att (som vanligt) ha rätt antenn och en bra förförstärkare.
För att få optimal täckning behöver man en rundstrålande, cirkulärpolariserad antenn med bra förstärkning mot horisonten och utan störande dippar i strålningsdiagrammet.
Valet föll på den klassiska Turnstile-antennen. Se bilden till höger.
Det finns redan flera beskrivningar på nätet om hur dessa byggs så jag orkar inte bidra med en till; det är bara att googla.
Högt placerad med fri horisont är en framgångsfaktor. En bra förförstärkare (preamp) är även viktigt om du vill lyckas. Jag använder en LNA-3000 från SSB electronics och den funkar bra. Självklart behövs en mottagare och här funkar det inte helt optimalt med ”vad som helst” då signalen är lite bredare (30-50 kHz) än vad en scanner/amatörradio är byggd för.

Prova med vad du har tillhands men resultatet blir bättre om du kan använda en radio med rätt bandbredd. Jag använde en ICOM PCR-2500.
Man kan självklart lyssna på frekvensen tills satelliten dyker upp men för att planera sin mottagning behöver man prediktera när aktuell satellit flyger över dig.
Det finns flera trevliga mjukvaror för detta (t.ex. Orbitron ) men om man vill göra det lätt för sig så kan man använda NASAs J-track  (googla).

väderstatelliter
bild från J-track








´