Johan Antus

Main menu: HomePirat-TV


(tekniken är nu mer obsolet men får vara kvar av historiska skäl) Detta är del av historien om radiopirater i Stockholm. Har du missat del ett finns den här 

-Ja ha om det nu var enkelt och ganska vanligt med piratradio hur var det då med pirat TV ?

Ja, så vitt jag vet har det inte funnits någon regelrätt TV pirat i Sverige, visst det har förekommit lite ryckten och prat om att "vi skall snart starta.." men jag (och därmed Televerket/PTS) känner inte till att någon kom igång.
Och det är konstigt ! Det borde inte vara så svårt. Vad jag vet finns det i alla fall tre olika möjligheter att "sända" pirat TV nämligen:

Vanlig utsändning dvs att med en video, TV sändare och antenn sända ut sina progam från lämplig plats. Det är kanske inte så aktuellt i dagens läge då Teracoms TV sändare ligger ute mest hela tiden och på så sätt spärrar frekvensen. Att använda någon annan frekvens är nog att anses som döfött om man vill nå den breda allmänheten. Men så har det inte alltid varit, de flesta minns nog hur det efter sista programmet blev "myrornas krig" och då hade det varit läge att slå på sin egen sändare.

Att kapa en TV slav är enkelt. På många håll finns det TV slavar (alltså en repeater eller
återutsändare) som tar emot de ordinarie utsändningarna och återutsänder TV programmet på någon annan kanal i något område som annars har dåliga signaler. Om man sänder på samma frekvens och befinner sig mycket nära slaven kommer din signal att "slå ut" den svagare ordinarie signalen från Teracoms TV mast. Ok man får ett begrännsat täckningsområde men det ger garanterat tittare. All information finns (fanns..) hos Teracom.


Använda kabel-TV nätet. Utomlands är det vanligt att kabel-TV bolagen har antenner mot de närliggande grannländernas sändare (och kanske även mot de inhemska..). Att "kapa" en sådan kabel-TV kanal är lika enkelt som i exemplet ovan.
Pirat TV

Under ganska lång tid spred Telias Kabel-TV sina signaler från Kaknäs (ut till distributionscentralerna) via analoga länkar.
Dessa hade det inte varit helt omöjligt att använda, men de används inte längre .
Många använde dock dessa för att få gratis kabel-TV med "special matarhorn" som fanns att tillgå med rätt kontakter.
Funkade fint men man fick kanske utstå korkade grannars kommentarer -Öh eru pucko de finns ingen satellit åt de hållet...Är det tekniskt realistiskt att tro att någon piratintresserad skulle kunna åstadkomma TV program och TV sändare ? Ja, jag är övertygad. Med en videokamera och redigeringsprogram i PC kan man göra en hel del. Enklaste form av sändare finns hos Teknikmagasinet eller liknande i form av en "RF-modulator".  
Denna modulator omvandlar komposit video- och audiosignal till HF-signal (standard antennsignal). Bra för att kunna koppla in t ex övervakningskameror till TV-apparater utan scartingång via antenningången (UHF kanal 30-40). Pris: 529 krDess uteffekt är för visso begränsad men man kan ju alltid bygga ett effektsteg t.ex. denna 2 Watts förstärkare som funnits för 100:-/st på amatörradioloppis.
Nog med prat och på med lödkolven för lite tekniska försök
i "rent vetenskapligt syfte".

Pirat TV Pirat TV Pirat TV

Progam från en videokamera, sändare med slutsteg och antenn riktad mot TV-slaven i Fagersjö. Någon som reagerade? Skulle inte tro det då det är en NMT-900 sändare som ligger på sätet, men tanken är i alla fall spännande!

Hurvida det framöver kommer att poppa upp TV pirater kanske inte är så trolig med tanke på digitaliseringen mm. Men vem det kanske redan finns ? Det smartaste skulle väl vara att sända det ordinarie TV programmet uppblandat med "undermedveten" reklam eller ? Får du inte ibland en enorm längtan efter en coca-cola ?

Som slutkläm på mitt bidrag om Pirat-TV kan jag inte låta bli att nämna den "ultimata" TV-piraten "Captain Midnight" som 1986 kapade TV satelliten Galaxy 1 (transponder 23) och lät tittarna istället för det ordinarie programmet se:

GOODEVENING HBO
FROM CAPTAIN MIDNIGHT
$12.95/MONTH?
NO WAY!
(SHOWTIME/MOVIE CHANNEL BEWARE)