Johan Antus

Main menu: Home



Larmsändare

larmsändareDet här med fjärrkontroller till billarm är kul.
Alltså digitalkodade kortdistans radiolänkar för larm, garagportar, larmsändning mm Kul på många sätt men kommer du ihåg hur det började..  De första jag kan komma på sände på 27 MHz (eller var det 49?) och det räckte med att sända bärvåg på rätt frekvens så vips var man inne..
Inte direkt säkert.. Utvecklingen gick snabbt mot att man modulerade bärvågen med någon form av kod. Ett tag fanns det de som utnyttjade telefonindustrins billiga DTMF kretsar och sände DTMF toner över radiogränssnittet. Nu kom väl busarna på att en billig telefondosa kunde öppna dörrar (kul metafor..) och tillverkarna började använda digitalkretsar som sände en förinställd kod för att öppna en mottagare med samma kod.


larmsändare  433
Koden ställs ofta in med DIP switchar eller med "lödöar" på kretskortet. Nu börjad man även använda standard frekvensen 443.92 MHz

Den här typen finns i otroliga mängder och är nog fortfarande den mest vanliga. Det är det som gör den så skoj, förutom att den jobbar i amatörbandet.
Säkerhetsproblemet med den här typen är uppenbar. Den sänder samma kod varje gång. Om du kan spela in koden så kan du öppna låset. Om du är inom räckhåll för sändarsignalen så kan du fånga in signalen i med någon typ av "Code Grabber" som är en specialburk för detta eller utnyttja dina amatörradiogrunkor eller som här med en RF-prob och ett oscilloskop. Själva avkodningen är ju inte direkt "rocket science". Kan du sedan skicka in samma kod till en liknande kodsändarnyckel (knöligt ord det där..) så har du en exakt kopia av originalnyckeln.


RF prob för detektering av radiosignalen och en spännande mulitkodsändare. En knapp för min bil, en för grannens..



Och på förekommen anledning, Nej jag bygger/säljer inga Code Grabbers...


Då själva koden oftast inte är mer än 8 bitar lång kan man ju alltid prova de 256 olika kombinationerna...
Nåja riktigt så enkelt är det inte alltid. 8-12 bitar förekommer och det ställer ju till det en aning..
Tittar vi vidare på hur sändaren moduleras så finner vi här flera olika typer

 

Den enklaste är ASK alltså sändare till-sändare från. Alltså 8 (eller fler) radiopulser plus nån startbit. Det här brukar kallas CW bland hams.


I FSK är uteffekten konstant. Här ändrar varje databit i stället frekvensen.


PSK är lite lurigare. Här ändrar (eller ändrar inte) databitarna fasen på den utsända frekvensen.



Sen finns det lustig variant med pulsbreddsmodulering där pulsernas bredd styrs av en 3-läges omkopplare som kan ha läge +, - eller 0. Klurigt! Först en rad "nollor" sedan en rad med ett plus och ett minus.


Nu säljes nog bara larm med rullande koder som gör det hela något svårare. Vad de kretsarna gör är att de sänder olika koder varje gång och på något sätt vet mottagaren vilken kod som skall skall komma nästa gång.
Och som om inte det vore nog så finns det nu kretsar (typ HC301) som förutom en 32-bitars rullande kod även har en krypteringsalgoritm med 28+6 bitars (egen) kod. Den rullande koden gör varje sändning unik och kryptot förhindrar att du över huvudtaget skall förstå vad du tar emot. Tillverkaren (Microchip) skryter med att även om den inte skulle rulla kod så tar det 230000000000 år att prova alla nycklar till kryptot.

Men nu var det ju inte stöld av koder till billarm som var intressant (det skulle ju kunna användas kriminellt!) utan själva sändaren som sitter i


 De flesta sändaren jag sett är av Colpitts typ. Enklast möjliga alltså.


Som du ser är det en colpitts oscillator med en SAW istället för en kristall. Sändaren slås helt enkelt på m.h.a databitarna från kodkretsen. Har du läst noggrant här ovan så inser du att det är ASK det är frågan om. Vi kan också konstatera att resonansspolen används som antenn, vilket är helt OK för korta distanser men nu vill vi ha DX och kopplar in en extra antenn.


70 cm sändareNu återstår det att modulera denna tingest. Antingen kan vi köra CW direkt men det låter inte så snyggt eller så kan vi prova att frekvensmodulera SAW:en med en kap-diod. Slutresultatet skulle kunna se ut som nedan.
Har inte satt ut några komponentvärden på kap-diod etc. utan här får man prova sig fram.
Vad skall man nu ha detta till ? Det fina i kråksången är just att de sänder på amatörbandet och att de är, i princip, gratis. Här finns alltså läge att göra något kul. Varför inte en satellit ?


´