Johan Antus

Main menu: Home


Piratradio del 2

Detta är del två om radiopirater i Stockholm där vi tittar vidare på de pirater som började sända under 80-talet.
Har du missat del ett finns den här 


Frasses Radiostation (1980?)

-Frasses radiostation... Huddinges nya lokalradio.... 
Frasses Radiostation tillhörde de verkligen udda radiopiraterna. Mycket få program men otroligt annorlunda.

Frasse började sina utsändningar på sommaren 1980, med signaturmelodin "Let's kick out the jam" kunde stationen dycka upp när som helst.  Frekvensen var dock alltid den samma; 100,8 MHz. Stationens "sound" är omöjligt att beskriva i text, Frasses röst förvrängd till oigenkännlighet med minst ett ton talförvrängare, eller om det var en  kondensatormikrofon i änden på ett papprör ? och en kakofoni av olika musikstilar.  Bakom Frasse stod Alex Nordström, Radio 98:as tekniker som nu gjorde egen radio. Tokigheter som norska nyheter och (för) mycket eko i kombination med rolig röst och kaos i musiken. Underhållande, vet inte men två saker var bra. Sändningskvalité från ett höghus i Trångsund gjorde att täckningen var bra, han spelade "Wuthering Heights" med Kate Bush.

Tidningen "DX-Gnistan" nr 2/1980 sammanfattade stationen på ett föredömligt sätt " Frasses Radio Station International" verkar vid en första lyssning  töntig och amatörmässig. Men ganska snart undrar man om inte Frasse driver både med lyssnarna och piratradion som sådan. Frasse verkar ha den där glimten i ögat, som ofta är så befriande"

Radio Disco (1980)

Radio Disco

Startade 1980 och sände en 20-25 program med ganska lugn stil. Dj "Mr Freakman" tjatade ofta om Sasco Records och hade ett musikutbud som mycket liknade Radio FM vilket kanske inte var så konstigt då han tidigare medverkat där.
Sålde kassettband med inspelningar av radiopirater i Stockholm. Tog emot brev via en postbox i Århus, Danmark. Vid ett tillfälle då han sände från en höjd vid Sätra vattentorn så kom först privatpejlarna, men de gick fel. Sedan kom två andra män och gick direkt mot mot honom. Freakman slängde sig ner platt på marken och "jägarna" passerade med sina ficklampor någon meter från piraten som lättad kunde krypa därifrån. Mr Freakman var duktig sändarbyggare och hjälpte andra stationer med deras utrustning. Bilden ovan från en av stationens sändarväskor.

Radio MBS (1980)

Radio MBS (Music Broadcasting Station) sände under 80-81. Medverkande var Jocke Kärnfrisk, Mr.X och Lafayette och deras program innehöll förutom mycket musik och prat även hel del brum.

Radio MBS fick den 26/4 -81 besök av Radio FM som bröt sig in i studion och höll en gästshow.
Lyckades med 14 sändningar under 1980/1981 innan de la av.



Radio Illegal (1980)


Radio Illegal med bl.a. Mats och Tomas i studion sände disco och soul under 1981. Mr Cool från Radio SOS var ibland med i programmen per telefon även tävlingar och (barnsliga) radioteatrar kunde också förekomma.
Ibland gjorde de programmen från två olika studios vilket gärna blev lite rörigt. Ibland hade de sändaren ute i skogen och länkade dit programmen med en lågeffektssändare. Träffade Mr. Cool efter att ha pejlat in Radio S.O.S m.h.a. en vanlig transistorradio.

 

Freakstation (1980)


Freakstation började någon gång 80-81 men sände bara sporadiskt (hördes bara sporadiskt i alla fall).
Det enda som är värt att uppmärksamma är att de den 20/5-82 hade en jättesändning från 07.00 till straxt efter midnatt. Trevliga inslag var Freakstations newsflash och låtönskningar på telefon.



Radio 101 (1981)


Det har funnits flera stationer med detta namn. Den första (?) hördes i januari 1979 och sades sända från Stockholms södra förorter och spelade musik och veckans "snuskis". De hade ett eget hemmabygge med BLY87 och BLY 89 (ej samma som R98) och sände ibland från kraftledningsstolpar !
Om den som sände under 80-82 är det inte mycket att säga, Ture Turbo, Mr. Tape och Dagge hade Dedemsvaart-adressen som alla andra och spelade blandade skivor. De la ner mycket tid på sina radioteatrar (bl.a. Arturs äventyr om energitjuvarna) men det räckte inte riktigt. När de den 22/3-81 gjorde sig redo för sin 24:e sändning från Hagalund kom polisen och de fick ge upp. De fick 50 dagsböter á 10 kr av Solna tingsrätt.

 

Radio Gnorf (1980)

 
Radio Gnorf var nog en av de mest urflippade sRadio Gnorftationer jag har hört, osannolika experiment med div. teknisk apparatur, rullbandseko, inkoppling av PR-radio samt osannolika historier förekom i programmen som ibland kunde vara mycket långa.

Med 25 watt och skivor från närradion hade man den 3 maj 1980 en 6 timmar lång direktsändning från sin studio i Sörskogen (Huddinge). Kanske var det denna sändning som fick televerket att reagera som tillsammans med polisen kom och gjorde rassia lördagen den 1 juni.    
Gnorf är för övrigt det ljud som uppstår då man trampar ner en gris i leran.....


Anarkistradion (1980)

 
Anarkistradion (eller Huddinges anarkistradio) sände några gånger under hösten 1980 och ryktet sa att de sände ifrån Huddinge (det var nog Gnorf som sände ut andras program..). De berättade gärna om hur illa de tyckte om poliser och ingående hur man tillverkar bomber.

Radio Karl-Uno (1980)

Gnorfs yngre bror och klasskompisar sände punkmusik med Gnorfs sändare under namnet radio Karl-Uno.
Tröttnade fort.....

Dirty Looks   (1980)

    
Startade så vitt jag vet i oktober -80 och sände ifrån Tyresö söder om Stockholm. tyckte om att uppge sitt telefonnummer så att lyssnarna kunde ringa in och bli intervjuade. Hade dålig sändare och han bara med ca. 10 dåliga program innan de åkte dit den 21 december. Dömdes till 60 dagsböter á 20 kr av Handens tingsrätt

TB Airmixers (1980)

1980 bjöd även på TB Airmixers (Tyresö/Bollmora?). Efter div. testsändningar hade de premiär på lucia. Programmen var vad som vanligtvis kallas trams. Liknade Dirty Looks (var det samma gäng?)

Blandat (1980)


Typiska hobbystationer med en blandning av oinspirerat gap och discomusik. 101 MHz var standardfrekvens och söndagskvällar tiden för brotten. Dessa stationer hördes bara en eller ett par gånger under följande år:
Radio Klanten
Bullens piratstation
Radio Z
Radio Clarion
Radio Funk     P6
Radio 104
Radio Puss var aktiva under 80-81 med musik och reklam för "Studio one" och restaurangen "Hummertinan".


Radio Copyright  (1981) Radio Copyright


På våren/sommaren 1981 startade Radio Copyright sina sändningar från Norsborg. Med medarbetare som Mr. Music, Bo Kool och Fancy Svenne sändes program med disco och funk och bra jinglar. Till min stora glädje försökte man (och lyckades i viss mån) göra bra program bl.a. hade man en julkalender inför julen 81. Hade som nästan alla FRS adressen. Slog sig ihop med Radio FM och bildade Radio CFM.
Mest kända för sina snygga sändare.

 

Fågelholken har sin egen historia, Radio Copyright var bra på att gömma sina sändare och på andra sätt försvåra för pejlarna.  Vid ett tillfälle (22/9-82) sände man från "Fåfängan" när televerket kom farande. För att lura pejlarna hade man satt upp en horisontell dipol i ett träd för att få dem att tro att piraten hunnit smita utan sin antenn. Mycket riktigt pejlarna kom, såg antennen och drog den slutsatsen. Nu var det dock så att pejlaren i fråga inte var så lättlurad !När han kom hem började han fundera. Den signal de hade pejlat var vertikal-polariserad, men antennen de fann satt horisontellt, de hade alltså blivit lurade !

  Radio
          Copyright Radio Copyright Radio
          Copyright 

I gryningen var han tillbaka och i morgonsolens första sken fick han se en fågelholk med kylfläns !
Mycket listigt av Radio Copyright; hade de gömt flänsen också så hade de kanske kunnat hämta sin sändare.
Nu fick de istället fly nedför bergets stup mer mot Viking-terminalen medan polisen genomsökte toppen.
På bilderna ser vi MC-batteri, bilradio(bandspelare), slutsteg och sändaren.


Radio Copyright
Radio Copyrights tekniker byggde även sändare till andra pirater, bl.a. Frihetsradion.
 
   

Radio Copyrights (och Radio CFM:s) studio. Tack för bilder Lelle W.


Radio S.O.S (1981)


Under våren 81 kom Radio SOS igång med Mr Cool bakom mikrofonen.Radio SOSHan sände på 101 MHz under 81-82 med ganska avslappnade program som mest innehöll funk/soul musik. Mr Cool pratade gärna, och kunnigt,  om andra, framförallt äldre, piratstationer. Den 16/8 hade han ett extra bra program som sändes med ett extra slutsteg (25W) från "Nyponet", ett höghus vid Roslagstull. Sändningen hördes bra i hela Stockholm (och enda till Norrtälje...).
Sändningen hördes också bra i hos Televerket som tillsammans med polisen kom och klättrade upp på den piskbalkong där sändaren och dipolantennen stod. En dyr erfarenhet för Mr. Cool som stod i en port en bit därifrån och såg sina saker bäras iväg till polismuseet. Radio SOS provade vid flera tillfällen att sända i stereo bl.a. den 5/9 fast då kom kom televerket igen och det var återigen dax att bli av med en sändare.

Radio SOSTekniska undersökningar av Radio S.O.S sändare visar att de som byggt dem inte var några nybörjare, genomgående hög kvalité. 5:e September var pejlarna framme och snodde sändaren igen. Radio SOS hade samarbete med Radio SOS (Sound of Sweden) som sände på kortvåg (6200 kHz) och Radio SOS gjorde även reklam för en annan kortvågspirat "Sunrise Radio" (11416 kHz) som sände via en holländsk relästation.



Radio SOS




Radio Spezzial (1981)


Radio Spezzial startade sin verksamhet i början av 1981 och hördes mest lokalt på Värmdö. De hade ganska långa program och gillade långa sketcher med bl.a den turkiske kocken. Slog ibland till med livesändningar hela nätter. Vid något tillfälle hade fest samtidigt som utsändningen vilket blev något "pratglatt" DJ:ar var Kermit (ej från Radio FM) och Stroppen. Sändare och studioteknik var tydligen ständiga problem. Sände på söndagar 20.00 och han  med ca. 20 sändningar innan de försvann. Gjorde reklam för skivbutiken "Studio One". Använde ibland namnet Radio ATV (Anti Televerket). Allt tog slut 1983 när man sände ifrån Årsta. Televerket kom, beslag och böter.


Radio Breakover (1981)

Radio Breakover glade mig med Kraftwerk annars var det mest lekstuga, fast jag tror att intentionen var annan..
 
 

en sändare och slutsteg från södra sidan stan

 
 

Radio Monopol (1981)

1981 bjöd på utsändningar från Radio Monopol. De hade svårt för polisen men tycktes gilla punkrock.

Radio Snake (1981)

Radio Snake med bl.a. Mr Mistake & Joe Banana startade i slutet av augusti -81 och kom troligtvis från Huddinge.
Ännu en lekstuga med sändarproblem som när de sände från Tantolunden fick påhälsning av televerk och hundpoliser.
Efter en kort rättegång kom domen; 60 dagsböter. Åhörarbänkarna i rättssalen räckte inte till!
Ca. 10 personer fick stå, alla "killar i tonåren".





Radio Flash  (1981)


Radio Flash började i augusti 1981 och sände lite då och då, men alltid på 101 Megaflash. Musik och roliga historier. Misslyckades med att sända i stereo. Tog ibland emot telefonsamtal i sändningarna, eller var det fake..

Åkte fast. 25 dagsböter..

 






Radio Action / Radio Tyresö / Radio ten-one (1981)

En annan liten "skutt" från Tyresö var Radio Action som sände 1981. De bytte snabbt namn till Radio Tyresö och som sedan bytte namn till Radio ten-one. De la uppenbarligen ner mer tid på att byta namn än på att göra bra program.

SSM (1981)

I mars 1981 sände Radio SSM (Södra Stockholms Modulatörer) popmusik i piratradiobandet och så mycket mer vet jag inte om denna station.

Skalmans närradio (1981)

Sände bl.a. den 7 juni och ev. någon fler gång under sommaren -81. De tycktes åka runt med en mobil sändare/studio. Hade en "rolig" och snuskig "radioteater" och en hel del gap och skrik. Sände från Skogås/Trångsund.

 

Blandat (1981)

Typiska hobbystationer med en blandning av oinspirerat gap och discomusik. 101 MHz var standardfrekvens och söndagskvällar tiden för brotten. Dessa stationer hördes bara en eller ett par gånger under följande år:
Radio Bingo
Radio FS
Radio Super
Radio Cockpit
Radio Kringkastning
Radio IDS International Disco Show
Radio Zebra
Radio Rita som åkte dit på premiären...Hade satt upp affischer på Kurre kiosk     Radio UKW
Radio RTM
Radio Sugar
MSF
IDS
Radio Future
Radio ATV
Radio 102/Tyresö som höll på att bli av med sin sändare när de sände ifrån Tyresö vattentorn.



Radio CFM

Radio CFM (1982?)


I augusti -82 gick den första sändningen ut från Radio CFM som var en sammanslagning av de populära stationerna Radio Copyright och Radio FM. Ambitionerna var höga men ju fler kokar osv.... gjorde att storsatsningen i stället ebbade ut.

Radio CFM





Radio Frizco (1982) Radio Frizco

Den 16/10-82 var det premiär för radio Frizco och därmed även en välbehövd
kvalitetshöjning av piratradion.De sände flitigt ( men sporadiskt) ända till 1985 och hade tyvärr det inte så lät med sändarutrustningen. I studion fanns från början Froggo och Gonzo men när den ene försvann tog "Gordon" sig aliaset Kalle Kassett. Programmen var nu bland det bästa man kunde höra i  piratradioväg !

Radio Frizco Radio Frizco



WFM  (1982)


Stationen började som Radio Kaktus under 1979. De bytte namn till WFM och hade sin kulmen under 1982 för att ebba ut under 1983. Hade förutom den vanliga Radio 98 sändaren även ett slutsteg med en MRF 245 som gav ut en 70-80 Watt. Använde oftas en dipol men hade även en mycket snygg GP som televerket tog med sig !

De gjorde som de flesta andra dvs. spelade in programmen hemma och spelade upp dem med en bilbandspelare.  En autostopswitch stängde av sändaren när bandet var slut.  I studion fanns  Bosse (som ibland kallade sig mr.X), Jannovic, Pernilla och Jocke Kärnfrisk (Har jocke bytt namn eller Jocke bytt station, ja jag blir inte riktigt klok på det där..) Hade en mycket välgjord sketch om Mc Donalds den 5/9-82.

Om pejlarna uppskattade den sketchen vet jag inte för sändningen blev bara 24 minuter lång, sedan kom Televerket och tog sändaren med sig till polishuset. WFM klarade sig dock men blev lite smått "paranoida" och kollade allt som rörde sig kring sändarplatsen.

Annars var väll det enda anmärkningsvärda att en Södertäljelänk råkade illa ut ett kort ögonblick. Mer om detta vid ett annant tillfälle.. Inför valet hade man frågat ut politikerna hur de ställde sig till en friare radio vilket får ses som en kvalitetshöjning.

    

 

Radio Broadcast (1982)


Radio Broadcast sände under 1982 och sade sig ha sänt ca. 20 ggr.
Hade matlagningskurs i sitt program. Inte mycket mer att säga..

 
   




Radio Pirat (1982)Radio Pirat


Radio Pirat med Boogieman, Spaceman och Tarzan i studion presenterade "sedvanliga" sändarproblem blandat med pop och rock.
Sände under 1982. Snygg affisch hade de i alla fall.

Fast jag förstod inte det där med "världens häftigaste radiostol"... Televerket tog dem den 5/9 -82 och resultatet blev 30 dagsböter á 10kr.
Det kom många radiopirater till den rättegången.
En av åhörarna passade på att köpa en egen piratsändare av Radio Pirat utanför tingsrätten !











Radio Frequent & Radio PRM Radio Show (1982)



1982 bjöd på Radio Frequent med Dicke Disco och Strulans show som innehöll mycket musik och en del tramsiga tävlingar.Även Radio PRM (Privat Radio Monopolet) hördes detta år. Det enda jag minns av dem är att de hade ett ironiskt inslag med "Antiklimax" som avlade en televerksrapporter på känt piratrapport manér.

Den 15/8-82 slog stationerna Radio PRM och Radio Frequent ihop och bildade Radio Show. Skratt och skoj och många låtar annars var det rätt rörigt.





Blandat (1982)

Typiska hobbystationer med en blandning av oinspirerat gap och discomusik. 101 MHz var standardfrekvens och söndagskvällar tiden för brotten. Dessa stationer hördes bara en eller ett par gånger under följande år:

Radio PRM (privat radio monopolet) med Mr.Big som spelade disco och soul blandat med tramsiga tävlingar
Studio 6 -skräp               Radio Spyfluga                  Station Laser        Radio Clash            Radio Snapshot
Radio Polyester              Svennes radiostation        Radio Liberty       Radio Katastrof     Radio Störsändare 
      

                   


Radio Free (1983)


Mellan 83 och 85 kunder man ibland höra Radio Free med Mr. Nobody och Dr. Disco. De var en av de få stationer som lyckades bra med att sända i stereo. De sände ifrån stockholms norra förorter och hade ett tilltalande programformat; lungt, säkert och med behaglig musikmix (ofta singlars B-sidor). Mr. Nobody gick senare vidare till ett internationellt friradioprojekt (på Järva närradio ?)

 

Radio Sändare (1983)

Med utrustning byggd på Bondegatan sände man från höjden bredvid Kaknästornet. Hade seriösa inslag om fri radio. Efter några sändningar tog intresset slut...






Radio Stul (1983)

Radio Strul var den radiostation, eller vad jag nu skall kalla dem, som tillhörde eterbrusets bottenskrap. På lördagskvällarna gjorde de lekstuga av 102 MHz där "discomixarna" med gap och skrik stundtals nådde lägsta närradiokvalité.
 

Efter att ha sett en av deras sändare kan jag konstatera att det är ett tekniskt under att de överhuvudtaget hördes.


Radio Stardust (1983)


En i sammanhanget ovanlig radiopirat var Radio Stardust som på glatt Radio Nord manér presenterade svängiga 50- och 60-tals hits med artister som Mats Olsson, Lasse Lönndahl och Family Four. Presentatören kallade sig Sture Bergström och skulle utan tvekan platsa i program som "Skivor till kaffet" eller "Seniorpuls".

Utsändningarna var få, men lät ganska bra, kanske för att programmen spelades in i en riktig studio med riktiga Radio Nord fantaster i studion. Sändaren var samma som används till Radio 98 och Frasses radiostation.
Discjockeyn (far till annan känd pirat- rapportör)  läste dock sina texter innantill. Man förespråkade valfrihet i etermedia.

- Radio Stardust, stationen med den vänliga tonen... ..på UKW-bandets etthundraförsta megahertz
   

Blandat (1983)


Typiska hobbystationer med en blandning av oinspirerat gap och discomusik. 101 MHz var standardfrekvens och söndagskvällar tiden för brotten. Dessa stationer hördes bara en eller ett par gånger under följande år:
Radio Freak        Radio 666        Radio W        Radio Neon     WCBS (eh..)
Piratradio för fred      Radio break           Stockholmspiraterna   



Radio Freetime / Radio HTRS / Radio IQ (1983)


Radio Freetime/ Radio HTRS var i princip samma station (samma personer bakom) och man började som Freetime 1983 men efter några sändningar böt man namn till HTRS. Radio HTRS bjöd på en hel del topplistor bl.a. "Billboard black singels".  Man sände i från olika höjde i Stockholms sydvästra förorter med den något nervöse "Dunderklumpen" bakom mikrofonen.

I Maj -84  hade man nypremiär på Radio Freetime och nu var man betydligt varmare i kläderna och sände flitigt med bra program; till höjdpunkterna hör deras intervjuer med gamla radiopirater (R88, Sommarpiraten) samt att deras sändarteknik utvecklades hela tiden med modifieringar av drivsteget och nykonstruerade slutsteg.

I sammanhanget bör här nämnas stationen Radio IQ som bestod av medlemmar från Radio Freetime och en eller två inhoppande förmågor.
De sände i början av 1984 bl.a. i från Sjöviksbacken, ett stenkast från televerkets pejlkontor, och hade mycket bra stereojinglar och gjorde parodi på Frasses radiostation.
   


    
     Förbättrat drivsteg och ett slutsteg med BLY90 samt Radio Freetimes sändarväska
           

    
       

Radio MonoProfessional   (1984)


Under 1984-86 (?) Kunde man höra Radio Mono Professional. De hade uppenbara problem med sin teknik med dåligt ljud som följd. Programmen var ganska struliga. De hade sin hemvist i Stockholms SV förorter. Ombildades senare till Radio Climax.

 

Radio Centralstationen

 
Om dem finns det inte mer att säga än att de nog var det sämsta som jag hört i Stockholmsetern, men så lät det som om de inte var från stan heller.

Radio SPACE  (1984)





Radio 102 (1984)


Radio 102 sände under 1984-85 och lät väldigt likt Radio Space (namnbyte?) Vad var det där med "pilsner", var de avundsjuka på piratrapportörer med "åldern inne" eller... Hur som helst så skiljde man sig från de andra pudertetsfjuniga skivpratarna! här var det ett, näst intill, professionellt lugn och en redig programförklaring.
Delgav sina lyssnare allt om hur deras kompressor fungerade..



Blandat (1984)


Typiska hobbystationer med en blandning av oinspirerat gap och discomusik. 101 MHz var standardfrekvens och söndagskvällar tiden för brotten. Dessa stationer hördes bara en eller ett par gånger under följande år:
Radio Knas (igen?)        JRP        HRS        CFS        Rado Ultramix        Radio Space        The Station
Disco 101        Radio Rabalder   
Radio FRTV började med en 1,5 timmes sändning och sände bara några gånger. De hade lugna program och om jag får citera piratrapportören Rolf Valtin "som en kola, lite seg och smaklös"
Radio Music sände ganska flitigt under 84 och hördes även någon gång under 85. Ganska trevlig program men tyvärr tekniska problem och uppenbara svårigheter med att säga sin adress..


 Radio Music (1985)

Radio Music sände ganska flitigt under 84 och hördes även någon gång under 85. Ganska trevlig program men tyvärr tekniska problem. 
Det gick som det gick..
10 dagsböter






Antenn 105 (1985)     


Antenn 105 sände som namnet antyder på 105 MHz, klockan 21.00 påsöndagar. DJ var Kalle Kassette (se ovan) och programmen tillhör höjdarna bland Stockholms pirater.  Ironins mästare sågade mångt och mycket bl a Stockholms närradio, den nu mer hädangångne, Sven-Roland Engströms trafikrapporter, olika artister, svensk musik mm. Han tog gärna emot post till sin Poste Restante adress i Stockholm. På bilden syns "Mixern" och "Kalle Kassette" som sätter upp antennen inför en sändning.


- Tre kronor om dagen, det får man inte så mycket för, 2 TV-kanaler och 4 radiokanaler. Men däremot om man gångrar 3 med 365 dagar, då blir det 1095 kronor och för de pengarna kan man ha mycket roligt, man kan t.ex. gå på krogen och dricka 31 stora, starka pilsner eller varför inte om du känner dig sugen, käka 49 smaskiga amerikanska hamburgare. Och mycket, mycket annat roligt, Valet är ditt.

När "Kalle" den 26/10-85 sände från Hagalundstoppen kom en glad skåning traskande i sakta mak uppför berget. Efter att ha visat sin Televerks-legitimation fick Kalle skamset lomma därifrån med bandspelaren under armen. Sändarutrustningen fick dock följa med till Polisen. 
Kalle Kassette har på senare år hörts på flera kommersiella radiostationer i Stockholm.



Blandat (1985)

Typiska hobbystationer med en blandning av oinspirerat gap och discomusik. 101 MHz var standardfrekvens och söndagskvällar tiden för brotten. Dessa stationer hördes bara en eller ett par gånger under följande år:
Radio Monopol (mest trams)
FRTV     Radio Comotion (lät som Radio Rabalder -namnbyte?)


Radio Climax (1986) 

 
I början av 1986 startade så Radio Climax. Med erfarenheterna från Radio Mono Professional gjorde man nu väl förberedda program med sketcher, inslag och roliga historier. Men allt blev till slut för mycket och man tröttnade; men man skulle snart vara igång igen (1988) under namnet Helgradion

Helgradion (1988)

Den 13/11 1988 startade personer från Radio Climax Helgradion på 105 MHz. När de den 27/11 hade en två timmar lång sändning från en höjd i södra Tullinge (inte långt hemifrån) kom polisen och gjorde ett ovanligt snyggt beslag.  Snabbt byggde man två nya sändare, men motgången blev för mycket och inspirationen tröt. Förutom ett pass under Stockholms piratradiodag har jag inte hört något från Norrskensbacken....

 

Blandat (1988)

Typiska hobbystationer med en blandning av oinspirerat gap och discomusik. 101 MHz var standardfrekvens och söndagskvällar tiden för brotten. Dessa stationer hördes bara en eller ett par gånger under följande år:
Rockline     Disco 104


Radio Bandit (?)

Ja det fanns faktiskt en station som hette så och de hade inget med dagens kommersiella station att göra.
De sände bara några gånger, kanske för att de själva kom på att trams och punkmusik eller program med enbart Ian Drury låtar inte är något vinnande koncept.
Nu har en av killarna bakom skrivit sin historia på nätet och jag återger här hans historia. Alltid lika roligt när sanningen kommer fram :-)

"Jag har en vän som vi kan kalla Greger, egentligen heter han någonting annat men i den här texten får han förbli anonym. I slutet av 70-talet grundade Greger och drev Greger och jag Radio Bandit. Nu tänker ni förstås att det redan finns en Radio Bandit och det har ni rätt i men vi var först med det namnet i Sverige, såvitt jag vet.

Det hela började i tekniken, fascinationen för elektronik och vad två killar i sena tonåren tycker är meningsfull fritid. Den främsta inspirations- och kunskapskällan var den 700 sidor tjocka ”The Radio Amateurs Handbok”. Hade de varit i dag hade nätet varit platsen för kunskapsinhämtning. FM-sändaren byggdes med surplus och komponenter som inhandlats på ELFA i Solna. Speciellt den åtråvärda RF-effektransistorn, BLY 89, den som skulle ge oss 10-20W. Det är en fullt tillräcklig effekt som räcker långt när man vill impa på polarna i kommunen med omnejd. Sändaren var inte vacker och delar av den hade inte ens någon låda, utan hängde och dinglade i antennkabeln. Ett 12 Volts motorcykelbatteri stod för kraften. Allt bärbart så klart, anledningen till det kommer jag till senare. Antennen tillverkades av en slaktad TV1-antenn, en enkel dipol med 74 cm långa spröt för att passa frekvensen 101 MHz. Det var alltid 101 MHz här i Stockholm och alltid söndagskvällar 20:00. Det var sen gammalt. Ska sanningen fram förekom många andra frekvenser också.

Jag hade kompisar som också höll på. De gjorde en riktigt proffsig radioproduktion med proffsig DJ och så sände de i stereo! Några av de som höll på med piratradio då jobbar professionellt med radio i dag. Problemet var, som Greger och jag såg det, att de bara spelade discomusik, va fan liksom! Vår 20-30-minutersshow bestod av punk, rock och new wave, när vi inte larvade oss med uppitchade röster på fejkvästmanländska. Fråga mig inte varför, då tyckte vi det var ett fullt rimligt uppträdande.
Radioprogrammet spelades in i förväg, för att sända hemifrån var inte att tänka på. Televerkets radiopejlare var både skickliga och aktiva, speciellt söndagskvällar. Han hette Ulf minns jag, en av våra ”fiender”. En sökning på nätet visar att han fortfarande håller på med radio men nu som amatör och pensionär.

Vi valde en hög bergsknalle där vi riggade upp sändare, antenn, motorcykelbatteri och en bandspelare. Att sända piratradio både är och var olagligt men dessa ungdomssynder är sen länge preskriberade. Det var viktigt att snabbt ta sig från platsen om någon skulle komma. Ironin är att de i modern tid byggt ett fängelse vid sändningsplatsen.

Vi åkte aldrig fast men jag vet folk som gjorde det. En dag rattade vi in en piratradiostation på FM-bandet. Några killar i Tyresö hade byggt en enkel sändare på kanske 100 mW och trodde att den bara gick att avlyssna i kvarteret. De hade fel. Dessutom lämnade de ut telefonnummer och blev chockade när vi ringde. Sen ringde en kompis dem från sitt hem 2,5 mil bort. Senare åkte de fast hörde vi på omvägar.

Radio Bandit uttalade vi inte som den i dag aktiva rockstationen Bännditt Råck, utan på svenska: Radio bandit. Those were the radio days och det var inte video som dödade oss som radiostjärnor, vi fick helt enkelt andra intressen."





Frihetsradion (1989)

Fria moderata studentföreningen startade en piratstation i oktober 1989 sannolikt för att provocera beslutsfattarna. Man sände på 105,1 MHz ifrån Baggensgatan 25 i Gamla Stan.
De hade en sändare som de (pappa?) köpt av Radio Copyright.

Med en Analogix kompressor och div annan studiomateriel satt man och läste upp FN:s deklaration för mänskliga rättigheter och upphetsat förklarade att nu kommer snart televerket. Vad de inte visste var att alla pejlarna var på produktionsträff  långt bort och att endast undertecknad var kvar på kontrollstationen för att spela in "härligheten". Efter ett par sändningar kom polisen och satte handklovar på den upprörde piraten.

 
Del av beslaget, ett nätaggregat och sändaren. Vi ser även PA:t som är av en ny typ i förhållande till andra.



Radio KIX 


Chock 104


Jack 104 (1989)


En liten hobbystation som gjorde misstaget att sända hemifrån föräldrarnas villa i Bromma. Efter 10 minuter kom pejlbilen och hälsade på. Programmen hade inget större underhållningsvärde med fina sändare hade han i alla fall (f.ö. byggda i Botkyrka).
  


 


Stockholms Piratradiodag (1989)


Som synes gick ett flertal pirater ihop för att göra en maratonsändning. Resultatet blev väl i stort sett lyckat.
Trots denna vågade sändningstid reagerade aldrig televerket så de fick behålla sin sändare som för dagen satt på ett höghus i Hagsätra. En trevlig lyssnarkväll och snygg affisch.





Efter detta har det varit tyst så vitt jag vet.


Börja finns i del 1  glöm inte heller Teknik, Pejlare och Pirat-TV