Johan Antus

Main menu: Home



Hemligt och öde

Fort, bunkrar och militära (f.d.) hemligheter samt andra spännande övergivna miljöer och spår av verksamheter finns runt omkring oss. Städer och skogarna är fulla av bortglömda skyttegravar, stora bunkeranläggningar och hemliga projekt. Även rikets planer för att ombesörja livets nödtorft under kristider är intressant. Här hittar du populärvetenskapliga presentationer av några av alla dessa.

 


Det hela började med att jag ofta passerar kulsprutebunkrarna nära Nynäsvägen/Rv73 och började fundera på vad det egentligen var..  Började undersöka och hittade mycket intressanta saker. Skyttegravar på folks tomten. Radhusområden som varit plats för kanoner? Jag gick igenom de södra delarna av "Stockholms Fasta Försvar" och även försökt hitta sanningen om mystiska anläggningar beskrivna i litteraturen.

Nu kan man ju undra hur jag snöade in på det här?
Jag är inte speciellt militärintresserad så kanske är det för att få en skogspromenad med min "bunkerpolare" Erik eller så var det min 40-årskris att än en gång få se min barndoms tummelplatser.


Hur som helst så ser jag nu att bebyggelsen kommer allt närmare och snart är säkert alla krigsmurar (som vi kallade dem) i farozonen så det är hög tid att besöka dem innan de försvinner för gott.  Sedan fortsatte det bara när man upptäcker att den här delen av vårt kulturarv är på väg att försvinna. Det skall även påpekas att detta är min bild av verkligheten som naturligtvis inte behöver vara helt historisk korrekt eller komplett. Om det är någon som har tips och idéer om liknande anläggningar så tar jag gärna emot ett mail. En annan sak som bör påpekas är att det finns en hel del taggtråd kvar kring dessa objekt. Det är sannolikt rester av gamla stormhinder som blivit kvar. 
Jag har inte upplevt att något av forten skulle vara fallfärdigt men en viss försiktighet kan vara på sin plats när man kryper runt i dem. Det finns i alla fall en fantastisk mängd skräp och skrot i dem och i någon fanns det tydliga spår av "the good old boys" som hade haft party och i något annat lämningar efter knarkare.
Mycket information i ämnet finns att hämta bland Krigsarkivets enorma mängder kartor och ritningar samt i Beredskapsarkivets . Riksarkivet är också värt ett besök. Andra inspirationskällor är sidor som bunker.nu , Fortforum och 28dagarsenare.
Sen har det bara liksom rullat på.. Man hittar ett spår.., man får en fråga som måste besvaras osv. Och så länge det finns outforskade "hemligheter" lär jag fortsätta.